Събития

КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ПО ПРОЕКТ „КИНОКУЛТУРА, ИЗКУСТВА И НАЦИОНАЛНИ ОБРАЗИ В БЪЛГАРИЯ (КИНО.БГ). ФОРМИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ЗНАЧИМОСТ НА ФИЛМОВАТА КУЛТУРА В ПЕРИОДА МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ“

Институтът за изследване на изкуствата (БАН) организира от 2 до 5 май 2023 конференция с международно участие  по проект „КИНОКУЛТУРА, ИЗКУСТВА И НАЦИОНАЛНИ ОБРАЗИ В БЪЛГАРИЯ (КИНО.БГ). Формиране на обществената значимост на филмовата култура в периода между двете световни войни“ (сключен  договор № КП-06-Н60/6 от 16.11.2021 г. с Фонд „Научни изследвания”) с ръководител доцент д-р Александър Донев. 

Организационният комитет на конференцията има удоволствието да покани за участие в дискусиите и останалите събития всички учени и докторанти, които проявяват интерес към тематиките от програмата. Работен език  – английски.

Конференцията ще се открие на 2 май от 18.00 в Аулата на НАТФИЗ (улица „Стефан Карджа“ 20) с keynote лекция на  Дина Йорданова (University of St Andrews, Scotland; University of Hong Kong) на тема Cinema Interbellum: Expanding the Peripheral Vision.

Лекцията ще бъде последвана от прожекция  на филма „След пожара над Русия“ (1929, режисьор Борис Грежов), съпроводен с музика на живо, изпълнена от Мартин Любенов (акордеон) и приятели.

За подробности относно програмата, темите на докладите и представяне на участниците виж тук в секция „Библиотека“.