Блог

Нитрат 25

Постер на 25 Фестивал на нитратния филм

Първият фестивал на нитратния филм е проведен през 1999 т.е. роден е в бомбардировките над Белград и Сърбия. Имайки предвид силно запалимият филмов материал, на който е кръстено събитието, могат да се направят интересни символни паралели. Фестивалът се превръща в едно от най-значимите събития в света на аудио-визуалното наследство, въпреки трудностите на времето. Преживя и пандемията с хибридно издание, проведено извънредно през декември 2020, вместо през традиционния юни. Както казва неговият създател, директор и селекционер Александър Ерделянович ,,За четвърт век няма филмотека или архивна институция, която да не е участвала поне с един филм‘‘. Тази година присъстваха над 30 международни гости от 15 страни. Изцяло в киноманския дух на фестивала, на откриването публиката в Белград стана свидетел на експериментален, немонтиран материал, който показва един от първите успешни опити за заснемане върху цветна лента ,,Кодаколор‘‘, датиращ от 1928. Те са демонстрирани на специално събитие в Рочестър, Ню Йорк, на което присъстват видни личности от политическия и културния живот, сред които видяхме лицата на Томас Едисън и Михайло Пупин. Прожекцията беше допълнена от хорър шедьовъра на Тод Браунинг – ,,Непознатите‘‘ (1927), озвучен на живо с пиано от Милош Станоевич.

Основен акцент на фестивала беше кръглата годишнина – 110 години от Балканската война. Събитието беше отбелязано с кръгла маса, в която участие взеха представители на архивни институции от всички страни, участвали в бойните действия. Всички те показаха съхранени до днес кадри, заснети на фронта или около него, обичайно от военни кореспонденти или пратеници на големите филмопроизводствени компании. Българската национална филмотека представи своята дигитална реставрация на заснетия от Александър Ив. Жеков документален филм ,,Балканската война‘‘. Той е единственото цялостно произведение, отразяващо конфликта с изразните цели на кинематографа и беше отделен като специална прожекция непосредствено след конференцията.

Кръгла маса – 110 години от Балканската война

Акцент в програмата беше ретроспективата от ранни филми на японския майстор Хироши Шимидзу, както и творби на Ернст Любич, Мориц Щилер, Жан Епщайн и др. Повечето заглавия са от 20-те и 30-те години на ХХ век и са дигитални реставрации. Разнообразната програма, разбира се, няма как да включва само филми, заснети на нитратен материал. Този романтичен период е акцент и отправна точка, част от киноманската митология. Всяка година тя се допълва от редки съкровища, създавани в следващите десетилетия и в различен културен контекст. Като например иранската комедия ,,Кочияшът‘‘ на режисьора Носрат Карими. Тя предизвика голям интерес, тъй като е заснета през 1971, преди ерата на аятоласите и показва едно различно иранско кино идващо от един Иран, който малко съвременни зрители помнят, че е съществувал.

Именно този тип улавяне на времето, независимо от материала на лентата или непрекъснатото развитие на дигиталните технологии, ще си остане най-значимата характеристика на киноизкуството.

Повече подробности и всички филми от програмата можете да видите тук: https://www.kinoteka.org.rs/programi/25-festival-nitratnog-filma/    

Росен Спасов

Росен Спасов

Росен Спасов е роден през 1987 в София, България. През 2017 защитава докторска дисертация по специалността ,Кинознание, киноизкуство и телевизия‘‘ в Института за изследване на изкуствата (БАН), на който е асоцииран член. Активно пише оперативна филмова критика в редица печатни и онлайн медии. Автор е на книгата ,,Целулоид, целулоза и облаци. Трансмедийни предизвкателства пред кинокритиката в България (1989-2021)‘‘. В момента е филмов експерт в Българската национална филмотека, където реализира различни проекти и събития. Член е на ФИПРЕССИ, СБФД и СБЖ. Също така продуцира и режисира документални филми.